Koronavírus: Český epidemiológ varuje pred večierkami v Chorvátsku

04.08.2020 Celý región

Praha 3. augusta (TASR) - Epidemiológ Rastislav Maďar pôsobiaci v Česku označil v pondelok na svojom Twitteri večierky na chorvátskom ostrove Pag za súčasť zdroja koronavírusovej nákazy v ČR. Podľa neho sa na večierkoch zúčastnili v priebehu júla aj Česi. Správu na Twitteri pritom sám písal z dovolenky v Chorvátsku, informoval portál Novinky.cz.

"Pláž Zrče na chorvátskom ostrove Pag je vyhlásené miesto pre tanečné mega párty s veľkými masami ľudí z rôznych krajín Európy. Áno, už tam boli v júli aj Česi, a áno, už z toho máme nakazených v rôznych častiach ČR,"
napísal v tweete slovenský epidemiológ Maďar, ktorý má na českom ministerstve zdravotníctva na starosti koordináciu epidemiologického tímu.

"Flámovať je očividne nevyhnutné aj v čase pandémie, bez ohľadu na zdravý rozum," dodal v kritike napísanej z Chorvátska.

Tento fakt vyvolal ostré reakcie niektorých ľudí, ktorí mu v komentároch pod príspevkom vyčítali pokrytectvo. On však výčitky odmietol s vysvetlením, že dovolenka v Chorvátsku môže byť z epidemiologického hľadiska aj ideálna - podľa neho "nejde o miesto, ale o spôsob".

"To zdôrazňujeme celý čas. Vlastným autom do súkromného apartmánu bez cudzích kontaktov je to dokonca oveľa bezpečnejšie než na hromadnej akcii u nás v ČR," dodal neskôr k svojmu pôvodnému tweetu.

Podľa chorvátskych médií túto letnú sezónu zíva inokedy hojne navštevovaná oblasť Zrče na ostrove Pag neobvyklou prázdnotou a v kluboch dodržiavajú prísne bezpečnostné opatrenia, uviedli Novinky.cz. Miestni obyvatelia uvádzajú, že v posledných mesiacoch sa na ostrove koronavírusom nenakazila žiadna osoba, ako napísal chorvátsky denník Večernij list.

Maďar pre Seznam zprávy pripustil, že hygienici v Česku momentálne evidujú šesť ľudí, ktorých stopy nákazy vedú na Zrče na ostrove Pag. Nie je však isté, že sa všetci infikovali tam.

České ministerstvo zahraničných vecí pokladá Chorvátsko za epidemiologicky bezpečnú krajinu a je v zelenej kategórii.
 
 

USA zaznamenali vyše 46.300 nových prípadov COVID-19

Washington 4. augusta (TASR) - Spojené štáty zaznamenali v pondelok 46.321 nových prípadov ochorenia COVID-19, vyplýva z údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa.

Je to druhý deň po sebe, čo v USA zaznamenali mierny pokles tempa šírenia nákazy v porovnaní s minulým týždňom, keď počet novoinfikovaných v krajine päť dní po sebe narastal o viac ako 60.000.

Za posledných 24 hodín v USA tiež zaregistrovali ďalších 532 úmrtí, informovala v utorok agentúra AFP.

Spojené štáty sú koronavírusovou pandémiou najťažšie postihnutou krajinou na svete, celkovo zaznamenali viac ako 4,7 milióna prípadov nákazy a 155.366 úmrtí.

Americký prezident Donald Trump na pondelkovom tlačovom brífingu povedal, že vírus už v niektorých oblastiach na juhu a západe Spojených štátov "ustupuje", pričom situáciu považuje za "veľmi povzbudivú".

V nedeľu však koordinátorka pracovnej skupiny Bieleho domu pre koronavírus Deborah Birxová v rozhovore pre televíziu CNN varovala, že pandémia v krajine vstúpila do "novej fázy". Podľa jej slov je vírus "neobvykle rozšírený" a ohrozuje nielen veľkomestá, ale takisto aj vidiecke oblasti.
 
 
 

Do Belgicka sa vracajú tisíce dovolenkárov z červených zón

Brusel 4. augusta (TASR) - V posledných troch dňoch sa do Belgicka vrátili tisíce ľudí z krajín, v ktorých existujú takzvané červené zóny, čiže oblasti s vysokým výskytom nových prípadov ochorenia COVID-19. V pondelok večer na to upozornil internetový denník The Brussels Times.

Denník pripomenul, že ide o údaje zozbierané prostredníctvom osobitného formulára pre vyhľadávanie cestujúcich, ktorý je dostupný na internete, a ktorý musí od soboty (1. augusta) povinne vyplniť každá osoba, ktorá vstupuje do Belgicka po pobyte v zahraničí dlhšom ako 48 hodín.

Uvedený formulár zhromažďuje informácie o pobyte ľudí v iných krajinách a tiež o spôsobe ich dopravy pri návrate do Belgicka. Hovorkyňa federálneho ministerstva zdravotníctva Vinciane Charlierová pre médiá uviedla, že v pondelok ráno úrady už mali k dispozícii viac ako 200.000 formulárov. Tie naznačili, že z červených zón prišlo denne do krajiny 1500 až 2000 ľudí. Vycestovanie do zón úradne označených na červeno nie je dovolené a preto ľudia, ktorí sa z týchto oblastí vracajú, či už z európskych krajín alebo zo sveta, musia vykonať test na COVID-19 a nastúpiť na povinnú 14-dňovú karanténu.

V čase, keď v Belgicku počet novoinfikovaných osôb začal opäť rapídne stúpať, pre úrady sú "podozriví" aj navrátilci z "oranžových zón", čiže z regiónov, kde rovnako pribúdajú pozitívne nálezy na COVID-19. Z týchto oblastí sa v priemere denne vracia 7000 až 9000 ľudí. Úrady cestovateľov z oranžových zón vyzývajú, aby sa obrátili na svojho obvodného lekára kvôli otestovaniu a boli v domácej karanténe, ktorá však nie je povinná.

The Brussels Times upozornil, že kontrola dodržiavania karantény ľudí z červených zón ešte nie je zavedená. Ministerstvo zdravotníctva zároveň upozornilo, že čísla o počte ľudí vracajúcich sa z rizikových oblastí sú zrejme podcenené. Naznačili to aj náhodné kontroly na hraničných priechodoch či na vnútrozemských cestách, ktoré odhalili, že mnoho navrátilcov povinné formuláre vôbec nevyplnilo a nepriznalo krajinu a oblasť, odkiaľ sa vracajú. Polícia v tejto súvislosti už upozornila, že každému, kto bude pri návrate do Belgicka prichytený bez vyplneného formulára, hrozí finančná pokuta.
 
 

V Latinskej Amerike a Karibiku potvrdili vyše 5 mil. prípadov nákazy

Paríž 4. augusta (TASR) - Počet prípadov nákazy novým koronavírusom v Latinskej Amerike a Karibiku prekročil v pondelok päť miliónov. Viac ako polovicu z nich zaznamenali v Brazílii. Vyplýva to z najnovšej bilancie tlačovej agentúry AFP zverejnenej v noci na utorok.

Počet úmrtí na koronavírusové ochorenie COVID-19 v Latinskej Amerike a krajinách Karibiku presiahol 200.000.

Brazília podľa AFP zaznamenala 2,75 milióna infikovaných osôb a vyše 94.000 úmrtí. Brazília je po Spojených štátoch druhou najviac zasiahnutou krajinou svete.

V Peru na následky koronavírusu zomrelo už vyše 19.600 ľudí a nakazilo sa takmer 429.000 osôb.

Celkový počet prípadov nákazy novým koronavírusom na celom svete už prekročil hranicu 18 miliónov.
 
 

Maďarsko hlási ďalšiu obeť nového koronavírusu, nakazilo sa deväť ľudí

Budapešť 4. augusta (TASR) - Na ochorenie COVID-19 spôsobované koronavírusom SARS-CoV-2 zomrel v Maďarsku 77-ročný chronicky chorý pacient, čím počet obetí stúpol na 598, vyplýva z údajov uplynulých 24 hodín zverejnených v utorok na informačnej stránke vlády koronavirus-gov.hu.

Na nákazu koronavírusom vykonali laboratóriá za posledný deň 1170 testov, pozitívne výsledky malo deväť osôb. Počet potvrdených infikovaných stúpol celkovo na 4553.

Nových infikovaných osôb zaznamenali v utorok síce opäť pod desať, čo je podľa spravodajského servera portfolio.hu stále nízka a priaznivá hodnota, avšak počet testov v porovnaní s minulotýždňovým testovaním klesol takmer na tretinu.

Z ochorenia sa vyliečilo 3415 pacientov. Aktuálne je nakazených 540 osôb.

V nemocničnej opatere je 75 chorých, z nich siedmi sú napojení na pľúcnu ventiláciu.
 
 

OSN: Zatvorenie škôl pre koronavírus môže vyústiť do katastrofy

New York 4. augusta (TASR) - Generálny tajomník OSN António Guterres v utorok varoval pred "generačnou katastrofou," ktorej čelí celý svet pre uzatvorenie škôl v dôsledku koronavírusovej pandémie. Píše o tom agentúra Reuters.

"Len čo sa nám podarí šírenie nákazy zvládnuť, musí byť našou najvyššou prioritou dostať študentov naspäť do škôl a vzdelávacích zariadení - najbezpečnejšie, ako vieme," povedal šéf OSN vo videohovore počas oficiálneho spustenia programu Save our Future.

Údaje z polovice júla ukazujú, že zatvorenie škôl nariadilo približne 160 krajín, čím postihlo viac ako miliardu žiakov. Najmenej 40 miliónov detí je predškolského veku.

Viac ako 250 miliónov detí svetovo nenavštevuje školy a iba štvrtina školákov v rozvojových krajinách sa v rámci tried naučí základy čítania, písania a počítania, vyjadril sa Guterres.

"Momentálne čelíme generačnej katastrofe, pre ktorú by sme mohli stratiť nespočetný ľudský potenciál. (Situácia) môže taktiež podkopať desaťročia pokroku a zhoršiť pevne zakotvené nerovnosti v rámci populácie" , povedal.

Svetovo sa koronavírusom nakazilo najmenej 18,1 milióna ľudí a vyžiadal si 689.000 obetí, píše Reuters.
 
 
 

V Belgicku rastie počet nakazených a aj počet rozvedených

Brusel 4. augusta (TASR) - Počet ľudí v Belgicku nakazených novým typom koronavírusu v pondelok prekročil hranicu 70.000 prípadov. V utorok ráno úrady evidovali 70.314 pozitívnych prípadov ochorenia COVID-19, uviedla tlačová agentúra Belga.

V priebehu pondelka bolo zaregistrovaných 365 nových prípadov nákazy a podľa údajov Inštitútu pre verejné zdravie Sciensano má počet nákaz premietnutý na 100.000 obyvateľov aj naďalej vzostupný trend.

Belga uviedla, že za posledný týždeň bola miera nových hospitalizácií súvisiacich s COVIDom-19 na úrovni 22 prípadov za deň. V pondelok bolo internovaných 24 osôb. Ide o 21-percentný nárast hospitalizácií v porovnaní s predminulým týždňom.

Podľa údajov Sciensana sa počet obetí v spojitosti s pandémiou vírusu SARS-CoV-2 udržiava na priemere 2,4 úmrtia za deň. Od vypuknutia epidémie prišlo v Belgicku v dôsledku COVIDu-19 o život 9850 ľudí.

Odvrátenou tvárou epidémie je aj nárast počtu rozvodov, ku ktorým došlo v čase prísnych protikrízových opatrení. V júni to bol 19,3-percentný nárast rozvodov v porovnaní s rovnakým vlaňajším obdobím a v júli bol tento nárast na úrovni 13,2 percenta.

K rekordným číslam však došlo v druhej polovici mája, keď úrady zaznamenali nárast žiadostí o rozvod o takmer 25 percent v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2019.

Podľa hovorcu Profesionálneho združenia notárov Barta Van Opstala sú dve vysvetlenia tohto javu: oneskorenie rozvodových procesov pozastavených po vypuknutí epidémie a manželské krízy, ktoré vyvrcholili práve počas karanténnych opatrení.

"Izolácia bola pre mnohé manželské páry náročným testom. Pre mnohé z nich boli posledné mesiace jasným dôkazom, že ich manželstvo sa ocitlo v ťažkostiach," upozornil Van Opstal.
 
 

Poľsko zaznamenalo rekordných 680 nových prípadov nákazy

Varšava 4. augusta (TASR) - V Poľsku pribudlo za uplynulých 24 hodín 680 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, čo je najviac od vypuknutia pandémie. V utorok ráno to oznámilo poľské ministerstvo zdravotníctva, z ktorého vyhlásenia citovali agentúry DPA a PAP.

Predošlý rekordný denný nárast zaznamenalo Poľsko v sobotu, keď hlásilo 658 nových prípadov nákazy. Za posledný deň okrem infikovaných pribudlo aj šesť súvisiacich úmrtí.

V Poľsku dosiaľ od začiatku pandémie celkovo zaznamenali 48.149 prípadov nákazy a 1738 súvisiacich úmrtí. Z choroby COVID-19, ktorú nový koronavírus vyvoláva, sa tam dosiaľ vyliečilo 35.056 ľudí.

DPA si všíma, že koronavírus sa v tejto krajine zjavne šíri aj medzi zákonodarcami, pričom nakazili sa ním už traja členovia tamojšieho Senátu. V dôsledku nákazy sú pozastavené zasadnutia oboch komôr parlamentu. Štvrtková inaugurácia staronového prezidenta Andrzeja Dudu by však mala prebehnúť podľa plánu.

Druhé kolo prezidentských volieb sa v Poľsku konalo 12. júla a Duda v ňom veľmi tesne vyhral nad primátorom Varšavy Rafalom Trzaskowským.

Prvý prípad nákazy novým koronavírusom, ktorý sa do zvyšku sveta rozšíril z pevninskej Číny, zaznamenali v Poľsku 4. marca. Stav epidémie bol v štáte vyhlásený 20. marca a 31. marca poľská vláda zaviedla ďalšie opatrenia obmedzujúce pohyb osôb.

Niektoré z opatrení boli zrušené 20. apríla a následne dochádzalo v máji a júni k ich ďalšiemu postupnému uvoľňovaniu.
 
 

Koronavírusom sa mohlo nakaziť viac Talianov, než sú oficiálne údaje

Rím 4. augusta (TASR) - Až šesťnásobne viac Talianov, než uvádzajú oficiálne údaje, sa mohlo nakaziť koronavírusom. Vyplýva to zo štúdie, ktorú vypracovalo a v utorok v spolupráci so štatistickým úradom Instat zverejnilo talianske ministerstvo zdravotníctva. Píše o tom agentúra DPA.

Zo štúdie vyplýva, že 1,5 milióna ľudí (2,5 percenta talianskeho obyvateľstva) si na koronavírus, ktorý spôsobuje chorobu COVID-19, pravdepodobne vyvinulo protilátky, dopĺňa talianska agentúra ANSA.

Odhady sú založené na reprezentatívnej vzorke 64.660 ľudí, ktorí boli testovaní v časovom rozmedzí od 15. mája do 15. júla.

Americká Univerzita Johnsa Hopkinsa eviduje v Taliansku len 248.000 prípadov nákazy a 35.000 úmrtí.

Výskyt ľudí s vyvinutými protilátkami sa "prudko" mení aj na základe regiónov, uvádza ANSA. V severotalianskom Lombardsku, ktoré bolo pred niekoľkými mesiacmi epicentrom koronavírusu v krajine, malo protilátky až 7,5 percenta ľudí - na juhu Talianska ich zistili len menej než jednému percentu obyvateľov.
 
 

Chorvátsko potvrdilo 24 nových prípadov nákazy koronavírusom

Záhreb 4. august (TASR) - Chorvátsko potvrdilo v utorok 24 nových prípadov nákazy koronavírusom a jedno nové úmrtie za posledných 24 hodín, uviedol chorvátsky krízový štáb, ktorý citovala tlačová agentúra HINA.

Celkovo je v Chorvátsku 647 aktívnych prípadov nákazy. Hospitalizovaných je 117 pacientov, sedem z nich je na ventilátoroch.

Od 25. februára 2020, keď v Chorvátsku zaznamenali prvý prípad nákazy, sa koronavírusom infikovalo celkovo 5318 ľudí, 154 zomrelo a 4517 sa vyliečilo.

V súčasnosti je v samoizolácii 2490 ľudí.

Celkovo v Chorvátsku zatiaľ na koronavírus testovali 123.199 osôb, 1133 testov urobili za posledných 24 hodín.
 
 

Ukrajina hlási 1061 nových prípadov nákazy koronavírusom

Kyjev 4. augusta (TASR) – Počet potvrdených prípadov infekcie novým typom koronavírusu na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 1061 na celkovo 74 219, informovala v utorok agentúra Ukrinform s odvolaním sa na údaje Rady národnej bezpečnosti a obrany.

Podľa nej ochoreniu COVID-19, ktoré je spôsobované novým koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo za posledných 24 hodín 26 ľudí, čím celkový počet obetí v krajine stúpol na 1764.

Z nákazy sa od začiatku pandémie na Ukrajine uzdravilo 40 613 ľudí.

Karanténne opatrenia na Ukrajine platia zatiaľ do 31. augusta, potom sa môžu zmierniť alebo zintenzívniť v závislosti od epidemiologickej situácie v každom z regiónov.
 
 

Ľudí s ochorením COVID-19 je v ČR najviac od začiatku šírenia nákazy

Praha 4. augusta (TASR) - Česká republika prekročila v utorok hranicu 17.000 nakazených koronavírusom, konkrétne ich celkovo zaznamenala 17.114. Po víkendovom poklese denný prírastok znovu narástol na vyše 200 osôb. V utorok večer bolo v Česku aktuálne nakazených 4923 ľudí, čo je najviac od začiatku šírenia ochorenia v marci.

Zomrelo 383 ľudí, vyliečilo sa 11.808 osôb, informoval portál Novinky.cz.

Nákazou najpostihnutejšími okresmi sú stále Frýdek-Místek a Prachatice.

V okrese Frýdek-Místek (v Moravskosliezskom kraji) ochorelo na COVID-19 spôsobovaný koronavírusom najnovšie aj 23 členov speváckeho zboru a ich príbuzných. Nákaza postihla aj 18 ľudí v sociálnom zariadení v meste Jablunkov.

Za posledných päť dní pribudlo v Česku viac ako 1000 pozitívnych prípadov, ako vyplýva zo štatistík ministerstva zdravotníctva.

Hospitalizovaných pacientov bolo v utorok večer 123, ešte ráno rezort evidoval 94 takýchto pacientov, dodal portál Novinky.cz.
 
 

Vyberte región